iDrone

“‘Eerst maar eens zien dat hij de lucht in gaat.’ Zo luidde het motto.” Vertelt Thijs. “Of dat gelukt is? Ja, in een bepaald opzicht wel ja. De drone ging inderdaad de lucht in. Een klein probleempje hierbij was dat de drone als een levensgevaarlijk ongecontroleerd projectiel alle kanten op vloog, behalve de kant die hij op moest gaan. Om zo’n drone goed onder controle te houden, zijn een hoop wiskunde-, natuurkunde- en informaticavaardigheden vereist. Meer dan we verwacht hadden eerlijk gezegd.”


“Eerst maar eens zien dat hij de lucht in gaat.”

– Dejon Čulčeski en Thijs den Hartog


Is het moeilijk om zelf een drone te bouwen?

Waarschijnlijk verwacht je dat ik nu ga vertellen dat het gigantisch lastig is om zelf zo’n drone te bouwen, maar dat valt wel mee. Een drone bouwen kun je zo lastig maken als je zelf wilt. Wij hebben er echter voor gekozen om onderdelen als het frame, de stuurcomputer en de app compleet zelf te maken.Vooral het zelf programmeren van een stuurcomputer zorgde bij ons voor een hoop moeilijkheden in het proces. Er is hier namelijk erg weinig uitleg over te vinden op internet, waardoor dit voor erg veel werk zorgde.

Als je ervoor kiest om deze onderdelen kant-en-klaar te kopen, is het maken van een drone ineens een stuk makkelijker. Het bouwen van een drone is in dat geval een kwestie van een aantal onderdelen met elkaar verbinden en vliegen maar. Voor ons profielwerkstuk zou daar natuurlijk niets aan zijn en daarom hebben we besloten deze onderdelen zelf te maken.

Wat kost het om een drone te maken?

Vooral heel veel tijd en motivatie. Tijdens het programmeren en testen hebben we te maken gekregen met meerdere tegenslagen. Als ik eerlijk ben waren er momenten waarop ik echt dacht dat het niet meer zou lukken de drone überhaupt nog de lucht in te krijgen. Denk aan momenten als motoren die verre van gelijk draaien of een crash die de motoren en bedrading beschadigd. Wat ik nu ga zeggen gaat erg cliché klinken, maar volg je hart. Daarnaast zijn het juist de tegenslagen waar je het meeste van leert. Waren we bij de eerste tegenslag gestopt dan hadden we dit interview hoogstwaarschijnlijk nooit gevoerd. Soms kan net dat ene dagje extra nadenken ervoor zorgen dat je weer een aantal weken verder komt.

Echter, we kunnen het prijskaartje ook niet vergeten. Het komt erop neer dat met een bedrag van minimaal 200 euro, je beter een drone in de winkel kunt kopen. Soms is zelf maken dus niet per se goedkoper. Wat ons hierbij hielp was een erg gulle PWS-begeleider die de volle vertrouwen in ons had.

Hoe wordt de drone bestuurd?

Voor het besturen van de drone zijn verschillende technieken gebruikt. Aan de kant van de drone werden eerst kleine prototypes van de software in de programmeertaal Python geschreven. Deze kleine stukjes software werden later omgezet naar Java. Dit is gedaan omdat de Android app ook in Java geschreven is en dus consistent te blijven. Daarnaast heb ik (Thijs) meer ervaring met Java dan Python, waardoor het mogelijk werd een betrouwbaardere serverapplicatie te schrijven, wat erg belangrijk is bij een drone. Je wilt tenslotte niet dat de drone onbestuurbaar wordt tijdens het vliegen. Dit hebben wij namelijk proefondervindelijk uitgevonden.

Dejon, jij hebt geen informatica in je vakkenpakket, maar je hebt toch ervoor gekozen om een informatica profielwerkstuk te maken. Hoe zit dat?

Als ik de keuze nog een keer had kunnen maken, had ik gekozen voor informatica in mijn vakkenpakket. Hier kwam ik alleen later pas achter. Tegenwoordig zal je in elke richting wel iets te maken hebben met onderwerpen die bij Informatica behandeld worden.

Gelukkig kon ik samen met Thijs de vakken informatica en natuurkunde combineren voor het profielwerkstuk. Een van de vakken moet namelijk in je vakkenpakket zitten. Dan kom je als snel uit op onderwerpen waarbij beweging is. Een drone is hier een goed voorbeeld van. Al bleek het achteraf misschien meer wiskunde dan natuurkunde te zijn. Er komen namelijk ingewikkelde wiskundige algoritmes bij kijken. Dit bleken algoritmes te zijn die breed worden toegepast in allerlei technologieën.

Het gerucht gaat dat jullie verhaal de theaters in gaat en verfilmd zal worden. Zijn jullie hier persoonlijk bij betrokken?

Ik zie onze manager al streng kijken dus hier kunnen we niet al te veel over zeggen. We zijn beiden erg gedreven als het gaat om projecten en andere mensen inspireren. Dit zou dus een mogelijke vervolgstap kunnen zijn.

photo_camera Dejon en Thijs met hun (gecrashte) drone na de presentatie.

Dejon en Thijs bouwden hun drone als profielwerkstuk in hun laatste jaar van het VWO. Thijs studeert nu Informatica aan de Universiteit Utrecht. Dejon is nog een zwevende student, hij twijfelt nog tussen Civiele Techniek in Delft, Bouwkunde in Eindhoven en Sustainable Innovation in Eindhoven.

attachment Verslag iDrone